Äggoljetempera – hur krångligt är det?

Vi får ofta höra att äggoljetempera verkar så krångligt att arbeta med, har vi ingen annan färg som är lättare att använda? Nu vill vi avdramatisera det här med äggoljetempera, vi tycker nämligen inte att den är krånglig, varken att blanda eller att måla med. Däremot behövs några förberedelser innan du kan kicka igång målandet, jämfört med att bara öppna burklocket på en färdig färg. Klarar du av att följa instruktionerna till en sockerkakssmet? Det är ofta ett bra utgångsläge för att bedöma om du är en lämplig äggoljetemperamålare.

Äggoljetemperan har många fördelar gentemot andra färgtyper, till exempel kan samma pigmentmix användas för olika ändamål (både målning av snickerier och målning av väggar mm) med en liten justering av mängden linolja och färska ägg. Den går att måla med på de flesta underlag, kan vara både blank och matt, går att torka av med fuktig trasa osv osv.

Anledningen till att äggoljetemperan från Av jord säljs oblandad är att det då blir möjligt att undvika användning av konserveringsmedel i färgen. Alltså: när du blandar färgen själv vet du vilka ingredienser som ingår i den – inga konstigheter där inte! 

Du behöver:

Från köket

 • Burk med lufttätt lock
 • Stavmixer 
 • Digital köksvåg
 • Skål 
 • Färska ägg
 • Vatten

Arbetsgång:

 1. Väg upp den angivna mängden vatten i burken med lock  och tillsätt därefter hela påsen med pigmentsmix. Rör om.
 2. Detta är pigmentsvattnet, sätt på locket och låt stå svalt 1-12 timmar.
 3. Mixa pigmentsvattnet med mixerstav.
 4. Tag din skål och mät upp angiven mängd linolja och färska ägg.
 5. Mixa med stavmixer 1-2 min till en fyllig äggolja.
 6. Häll ihop äggoljan med pigmentsvattnet, mixa samman till jämn färg.
 7. Måla! 

Tänk på att äggoljetempera är en färskvara, blanda endast så mycket färg du räknar med att använda under dagen. Överbliven färg ställs i kylskåp (i lufttät burk) och används dagen efter. Känner du minsta dålig lukt så använd inte färgen.

Att måla med äggoljetempera kräver lite planering, men förbereder du pigmentvattnet direkt när du får hem färgen så är steget till att börja måla inte så långt bort.

Det absolut viktigaste att komma ihåg är att färgen är en färskvara och att vid allt arbete med linolja så finns en risk för självantändning i trasor och papper. 

Våga prova, du kommer gilla det och glöm inte: övning ger färdighet!

Vill du lära dig mer om äggoljetempera kan du besöka Avjords Youtubekanal eller köp boken Jordens färg.

Wishlist 0
Continue Shopping
Dela din varukorg