Måla med äggoljetempera på lumppapp

När det blev dags för målning, var valet av färg lika enkelt som självklart för mig – eftersom jag förälskat mig i äggoljetempera för sisådär 5-6 år sedan.

Dels känns det såklart bra att blanda till sin egen färg, som enbart består av naturliga råvaror. Men det bästa av allt är ändå det färdiga resultatet – äggoljetempera är ​så vackert​. Den har en fantastisk lyster och reflekterar ljuset på ett helt annat sätt än konventionell färg. Ytan känns liksom levande.

Rolla tapetklister på lumppapp
Blanda äggoljetempera med äggpulver

Vanligtvis får jag två frågor när jag berättar om äggoljetempera, nämligen: ​’Är det krångligt att blanda färgen själv?’ ​och ​’Är den svår att måla med?’​ Mitt svar är nej.

Personligen upplever jag det likvärdigt med att svänga ihop en pannkakssmet; det är bara att följa receptet och mäta upp ingredienserna noggrant. Gällande målningen finns det såklart lite tips och trix, som med alla färger, men jag upplever den inte svårare än någon annan färg. Bara roligare!

Grundmåla lumppapp med äggoljetempera
I färd med att måla väggarna med ett lager grundfärg

Här kommer några tips och saker som kan vara bra att veta:

– Äggoljetempera består av ägg, linolja, vatten och färg i påse (dvs jord- och mineralpigment). Ska du blanda stora mängder färg, är det smidigt att ersätta äggen med äggpulver

– Färgen kan målas med såväl roller som pensel, det är en smaksak. Med roller går det fortare och du får en slätare yta, men samtidigt går det åt mer färg. Att penselmåla tar längre tid, men det ger en mer levande yta och minskad färgåtgång

– Läs gärna igenom instruktionerna och kom ihåg att förbereda pigmentvattnet redan dagen innan du planerar att måla, så blir det lättare att komma igång

Måla med äggoljetempera 2 maj 80
Jag valde att måla med kulören 2 maj 80, som är dovt blå-grön
Äggoljetempera 2 maj 80

För mer utförliga instruktioner i text- och videoformat, som ingående beskriver både hur man blandar och målar med äggoljetempera – kika gärna här.

Är du nyfiken på hur du tapetserar med grålumppapp så se gärna mitt inlägg, Tapetsera med lumppapp. Personligen är jag otroligt nöjd med mina väggar och uppmanar er att testa om ni känner er sugna.

Lycka till!

Sandra Junhammar - Tiny House
Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Sandra Junhammar. Till vardags jobbar hon som byggnadsingenjör och driver en​ b​logg​ på temat hållbarhet. 2020 började hon bygga ett så kallat ’tiny house’ som väntas bli klart under 2021.
Du kan följa Sandra och hennes Tiny house bygge på hennes Instagram och blogg.
Wishlist 0
Continue Shopping
Dela din varukorg